Zelfvoorzienende ecowoning, Herkenbosch, 2016

Het ontwerp bestaat uit twee cirkels die verbonden worden door de entree / serre. De twee cirkels hebben beide twee bouwlagen die op de verdieping zijn verbonden met een overloop in de vorm van een loopbrug. De verdieping kan bereikt worden door middel van een trap in de entree. De entree en de trappartij is voorzien van een glazen dak. Hierdoor ontstaat er in de entree / serre een grote plantenkamer.

In de grotere cirkel is op de begane grond een woonkeuken gesitueerd en op de verdieping een slaapkamer met badkamer. De kleinere cirkel heeft op de begane grond een slaapkamer en een studio met badkamer. Op de eerste verdieping zijn hier twee slaapkamers gesitueerd. Het sedumdak golft over de twee cirkels heen en heeft aan de zuidzijde een overstek waardoor er een overdekte buitenruimte ontstaat.

Door het glazen dak in het tussen gebied ontstaat een verlaging in de dak /noklijn waardoor de dualiteit ( scheiding / binding ) in de twee woongebieden, gevormd door de cirkels, wordt versterkt. Door de glooiing van het buitenterrein en het groene dak wordt het gebouw een met zijn omgeving. Hierdoor ontstaat een optimale opname/ relatie met het zeer fraaie open landschap aan de zuidzijde. Door het terrein glooiend aan te leggen ontstaan ook lichthappers waardoor de kelder geen kelder is maar een fraai souterrain met veel daglicht.

Extra informatie

Type: Woning

Status: Gerealiseerd

Aannemer: In eigen beheer

Adviseurs: B2CO

Projectteamlid: Niels Hoffmans & Nick van Dijke

Media