Helend Bouwen

Helend bouwen

Van Laarhoven Combinatie Architecten bouwt volgens de principes van het helend bouwen. Deze principes zijn binnen het bureau ontwikkeld, en zijn geïnspireerd op de natuur en het herstellen van de balans tussen mens en natuur. Op zo’n manier creëren we een ruimte waarin de gebruiker tot rust kan komen, tot zichzelf kan komen. Dit bereiken we door een aantal aspecten met elkaar in evenwicht te brengen: gezond materiaalgebruik, duurzame installaties, vormentaal, lichtinval en kleurgebruik. De structuur van het gebouw heeft invloed op de energie die stroomt in het leven van de gebruiker, zoals energiestromen in de natuur zorgen voor evenwicht tussen plant en dier. Een huis is meer dan een dak boven je hoofd: het is de manier waarop je leeft, je longen, je hart, je ogen en oren.

Helende architectuur past goed bij het concept ‘zelfvoorzienend wonen’. Dit betekent dat een gebouw of een groep gebouwen zelfvoorzienend is op het gebied van water, energie, voedsel en schone lucht. Wij zijn ervan overtuigd dat er pas echt sprake is van een zelfvoorzienende gebouw, als de technische systemen die een gebouw zelfvoorzienend kunnen maken, invloed hebben op de architectuur en andersom. Wij maken een integraal ontwerp, er ontstaan geen lelijke technische ‘machine’ maar een ademend gebouw waar het zonlicht op een rustgevende manier in de bijzondere ruimtevormen valt.

Voor alle deelaspecten geldt dat wij als bureau voortdurend op zoek zijn naar verbeteringen van onszelf, elk project is een nieuwe zoektocht naar een nog betere combinatie van vorm, materiaal, mensen en kleur. Mensen zijn de energie van een project, wij werken telkens weer met veel plezier met nieuwe mensen aan het vergroten van onze ‘bouwfamilie’.

De mens in verbondenheid met de natuur en “gezond bouwen” staat voor ons centraal bij het maken van gebouwen en woonlandschappen

false