Ecologische materialen
Van Laarhoven Combinatie Architecten is voortdurend op zoek naar de meest gezonde en ecologische bouwproducten en materialen. Dit kunnen innovatieve nieuwe producten zijn maar blijken ook vaak materialen die al eeuwen lang worden toegepast. Claims van ‘duurzame’ en ‘groene’ producten worden door ons altijd kritisch bekeken alvorens een definitieve keuze te maken. Hieronder volgt een selectie van de voor ons meest interessante ecologische (bouw)materialen. Dit wil overigens niet zeggen dat we uitsluitend met ecologische materialen bouwen, we zoeken altijd naar de beste oplossing voor de toekomstige bewoner.
Bouwen met kalkhennep
Hennep is een voorbeeld van een materiaal dat al eeuwen lang gebruikt wordt. Touw en canvas zijn de bekenste hennepproducten die optimaal profiteren van de duurzaamheid en sterkte van de hennepvezels. Door kalk toe te voegen aan het hennephout ontstaat er een hoogwaardig bouwproduct. Dit bouwproduct heeft voordelen op het gebied van bouwfysica; het is dampopen, vochtregulerend, warmte accumulerend, etc. Er zijn verschillende bouwprincipes mogelijk met hennep:
– Kalkhennep storten i.h.w.
– Kalkhennepblokken
– Prefab kalkhennep elementen
Strobalen
Stro is een restproduct van graan. Het is een herbruikbaar, lichtgewicht materiaal dat makkelijk te verwerken is in wandconstructies. Bouwen met stro is relatief eenvoudig wat het aantrekkelijk maakt voor bewoners of gebruikers zelf veel mee te helpen bij de bouw. Dit vergroot niet alleen de betrokkenheid bij het eigen bouwwerk maar bespaart ook geld. Om meerdere verdiepingen te kunnen bouwen wordt gebruik gemaakt van een houten draagconstructie. Deze constructie wordt vervolgens opgevuld met strobalen. Strobalen zijn goedkoop, vrij van giftige stoffen en 100% ecologisch. Een afwerking van leemstuc aan de binnenzijde zorgt voor een hoge brandveiligheid. Voor de buitenzijde kan voor stucwerk of een afwerking met houten delen worden gekozen.
Leem
Leem is een van de oudste bouwmaterialen. Door de ecologische voordelen van dit materiaal dat bestaat uit klei en silt wordt het tegenwoordig weer steeds vaker toegepast. Omdat de constructieve eigenschappen van leem veel minder zijn wordt het echter vaak alleen gebruikt als wandafwerking (bijvoorbeeld in combinatie met strobouw). Door de vochtregulerende en fijnstof reducerende werking heeft toepassing van leem een positief effect op het binnenklimaat van de woning. Het materiaal is herbruikbaar, goedkoop, eenvoudig aan te brengen en makkelijk te repareren.
Riet
Traditioneel wordt riet veel toegepast als dakbedekkingmateriaal. In combinatie met de nieuwste daksystemen heeft een rieten dak een hoge isolatiewaarde wat resulteert in een lage energierekening. Riet heeft een milieuklasse 1b (NIBE) en is volledig natuurlijk. Door de snelle groei is het een goedkoop, duurzaam en lichtgewicht materiaal.
Hout
Hout is al eeuwen een van de belangrijkste bouwmaterialen. Zolang de productie (groei) even snel gaat aan het verbruik is het hout volledig duurzaam. Hout heeft in verhouding tot de soortelijk massa een grote sterkte. Hierdoor is hout uitermate geschikt als constructiemateriaal. Hout is makkelijk te bewerken en heeft een karakteristieke, warme uitstraling. Er zijn verschillende manieren om wanden te bouwen met hout. Traditionele houtskeletbouw maakt gebruik van een houten framewerk dat ingevuld wordt met een isolatiemateriaal en afgewerkt met houten delen of plaatmateriaal. Dit is een lichtgewicht bouwmethode. Wanden kunnen echter ook van massief hout worden gemaakt, de zogenaamde volhout methode. Hierbij worden een aantal platen hout (lijmloos) aan elkaar bevestigd (met de nerf in verschillende richting ter voorkoming van kromtrekking) Hierdoor ontstaat een sterke wand met een grote stabiliteit (aardbevingbestendig), brandveiligheid, stralingswerendheid en isolatiewaarde.
Groen daken en gevels
Groene daken zijn er in veel verschillende vormen. Dit kan variëren van sedumdaken (kleine vetplantjes) als zichtdak tot daktuinen met grassen en struiken waarover gelopen kan worden. Een voordeel van een groen dak is dat het regenwater kan bufferen. Dit betekent dat niet al het regenwater tegelijk afgevoerd hoeft te worden naar het riool, hetgeen in stedelijke gebieden nog wel eens tot problemen kan leiden. Tevens vormt een groen dat een ecosysteem voor planten en organisme, waardoor een dak een tweede functie krijgt. Hiermee kan het bijdrage aan de hoeveelheid groen in bijvoorbeeld een stad, zonder dat dit extra ruimte kost. Afhankelijk van de gekozen begroeiing vraagt een groendak om een zwaardere constructie dan een gewoon dak. Deze extra belasting heeft echter als voordeel dat ook de isolatiewaarde van het dak verhoogt wordt. Dit betekent minder energieverlies in de winter en minder snelle opwarming in de zomer.
Naast horizontaal is het ook mogelijk vegetatie verticaal toe te passen. Een groene gevel heeft dezelfde voordelen als een groendak. Hoewel door de zwaartekracht het vertikaal toepassen van groen iets lastiger is zijn hiervoor echter diverse systemen op de markt
Dit is maar een kleine selectie aan materialen die wij toepassen. Meer weten over deze of andere materialen, aarzel niet ons te contacteren.