Zelfvoorzienend wonen

Zelfvoorzienend wonen

Het beperken van de energiebehoefte is in de essentie het meest duurzaam. Duurzaamheid en energieneutraliteit van de bebouwing zijn een uitgangspunt voor het ontwerp. Door optimaal te isoleren, compact te bouwen, zongericht te bouwen en het gebruik van zelf opgewekte hernieuwbare energie, maakt het wonen zelfvoorzienend. Je kunt hierbij denken aan passieve energie ( zoninstraling in de winter ), wateropslag, lage temperatuur verwarming, wintertuin, zonnepanelen, triple glas etc.

Het realiseren van een energiezuinige woning of gebouw vraagt om een integraal ontwerp waarbij in een vroeg stadium de verschillende kringlopen bij elkaar gebracht worden. Goede architectuur kan er voor zorgen dat deze aspecten elkaar versterken zodat een compromisloos, slim gebouw ontstaat. Van Laarhoven Combinatie Architecten heeft een brede kennis van deze verschillende aspecten en schakelt vroeg in het ontwerpproces diverse adviseurs in om gezamenlijk tot een totaalontwerp te komen. Kostenbeheersing is hierbij vanzelfsprekend een van die belangrijke aspecten

Binnen ons kantoor hebben we al ruim 40 jaar ervaring in deze manier van ontwerpen. Bij het project Ecodorp Boekel hebben we al deze kennis mogen toepassen tot in het kleinste detail. Het zelfvoorzienend wonen gaat hier nog een aantal stappen verder. Niet alleen zelfvoorzienend op basis van energiegebruik maar ook op basis van levensbehoeftes. Zoals eten en zorg.