Herinrichting Alphenseweg, Gilze, 2021

De Alphenseweg was vroeger de weg van Gilze naar Alphen. In 1758 werd hij als zandbaan naar Alphen doorgetrokken. De oude benaming was de Alphensche Dijk. Vanaf 1867 was de Alphenseweg een verharde provinciale weg. In 1989 droeg de Provincie de weg in eigendom over aan de gemeente. Op 23 september 1948 viel het besluit om deze weg in Gilze de naam Alphenseweg te geven. Vanuit onze zoektocht naar oude foto’s en kaarten van de Alphenseweg blijkt dat de jong geplante eiken enkele jaren voor de 2e wereldoorlog zijn aangeplant aan beide zijde van de weg.

Deze, nu zeer fraaie bomen, markeren de weg die vanuit Alphen, het zuidelijk gelegen landschap, die het dorp inloopt tot aan de begraafplaats. De bewoning van het sterdorp Gilze liep toen tot aan de oude huishoudschool. Door de jaren heen zijn bomen gekapt en door ziekte verdwenen. Ons streven is de boomstructuur te herstellen waardoor het oude landschap weer tot het hart van het dorp rijkt. Een zeer fraaie natuurlijke integratie van bebouwing en landschap. Een oude structuur, die een sterke verwijzing is naar een mooi verleden, waarbij dorp en landschap een perfecte harmonie vormen. Het herstellen van de bomenlaan met enkel natuurlijke toevoeging kan van de Alphenseweg de mooiste en groenste straat van Nederland worden.

De rode leidraad door dit plan is het herenigen en opnieuw voltooien van de oude boomlaan aan weerszijden van de straat. Door deze lijn op bepaalde plekken te doorbreken ontstaat er een samenspel en vloeiende relatie met de achterliggende ruimtes, de straat en de bebouwing. Deze achterliggende ruimtes vervullen en versterken het groen in de staat, fraaie zit- en speelplekken, goede en uitnodigende (rolstoelvriendelijk) wandelroutes, mogelijkheden en verblijfplaatsen voor vogels en insecten en goede ontmoetingsplaatsen voor bewoners. Hierbij te denken aan bloementuin of kruidentuin. Ook het hergebruik van de te kappen bomen kan bijdragen aan duurzaamheid, door deze b.v. te gebruiken voor speel- of kunstobjecten.

Extra informatie

Type: Landschap / stedenbouw

Status: Gerealiseerd

Aannemer: Gemeente Gilze-Rijen

Adviseurs: Atab Civiele Techniek & Civiele techniek Van Overbeek

Projectteamlid: Nick van Dijke / Mirte van Laarhoven

Media