Aerdenhout, gemeente Bloemendaal, 2015

Vrijstaande woning in Aerdenhout

In de gemeente Bloemendaal is er een woningbouwproject gestart op de locatie Haringbuys in Aerdenhout. De naam Haringbuys vind zijn oorsprong in de 17e en 18e eeuw. In deze periode werd het jachthuis Haringbuys gebouwd. De naam verwijst naar de Zandvoortse vissers die na terugkomst van de markt in Haarlem in de herberg een glas dronken op de verkoop van de vis. Later werd het jachthuis in gebruik genomen als tolhuis.

Sinds de jaren 30 van de vorige eeuw is Aerdenhout uitgegroeid tot een echte forensenplaats. De lage, natte strandvlakten werden geschikt gemaakt voor bebouwing. Sinds de 20e eeuw is de oorspronkelijk sterk afleesbare samenhang tussen landschap en occupatiepatroon verwaterd.

Het unieke aan het project Haringbuys in Aerdenhout is dat de toekomstige bewoners in een vroeg stadium betrokken werden. Tijdens de planvorming konden de potentiele kopers namelijk hun voorkeur uitspreken met betrekking tot de verkaveling van het gebied. Een voorwaarde voor het project is het waarborgen van het uitzicht en privacy vanuit de aangrenzende tuinen, het vergroten van deze tuinen en het verbreden van de sloot, het behouden van een groene en een representatieve entree.

Het gebied Haringbuys ligt op lage, natte gronden en daarom is er ruim plaats voor water. Dankzij het water ontstaat een herkenbaar milieu met gebiedseigen beplanting, natuurlijke oevers en houten bruggetjes. De gebiedseigen beplanting bestaat voornamelijk uit wilgen, essen, elzen, populieren en rietkragen. De openbare ruimte vormt hierdoor als het ware het groene raamwerk waar de ontwerpen naadloos op aan moeten kunnen sluiten.

Het ontwerp van de woning voor de familie Philipsen doet dit op een elegante wijze door gebruik te maken van natuurlijke vormen. De ronde vormen in het ontwerp, zowel in de plattegronden als in de daken, zorgen voor een glooiende samenkomst van de omgeving en de woning in het gebied Haringbuys. Ook de materialisatie speelt een belangrijke rol binnen het ontwerp om de duurzaamheid van het totale gebied te waarborgen. Als architect worden wij uitgedaagd om door middel van het ontwerp energieverlies te beperken. Een groen dak behoort hierbij tot de mogelijkheden.
 

Extra informatie

  • Type:Woning
  • Status:Gerealiseerd
  • Aannemer:Bouwbedrijf van Engen, Kockengen
  • Adviseurs:Constructiebureau Van Zijl
  • Projectteamlid:Niels Hoffmans