Renovatie woning Mookerheide

De huidige bebouwing kenmerkt zich als een rommelig geheel. De woning met stal heeft een sobere uitstraling waarbij elementen zijn toegevoegd om dit wat op te heffen. Zoals luiken, dakkappelen, een glazen overkapping, etc. De bouwkundige staat van het pand is redelijk te noemen, ook al zal er een duurzaamheidsslag gemaakt moeten worden om de woning met stal toekomstbestendig te maken.

Het bijzondere aan de woning met stal is dat het op een prachtige plek ligt midden in de natuur. De bebouwing is volledig ingebed in zijn omgeving. De omgeving kenmerkt zich door de fraaie boompartijen, de eiken- en beukenbossen, de glooiingen en het weidse uitzicht. Deze kwaliteiten komen op dit moment niet tot uiting in de bebouwing en / of de architectuur. Ondanks dat het op een mooie plek ligt doet het zich geen eer aan. De verduurzaming van het pand en de bovenstaande kwaliteiten van de omgeving hebben gediend als uitgangspunten voor het nieuwe ontwerp.

In de bestaande bebouwing zijn op strategische plaatsen raampartijen toegevoegd. Hierdoor wordt de relatie met de omgeving verstrekt. Er ontstaan zodoende zichtlijnen naar / in het landschap. Rondom de bebouwing zijn verschillende terrassen hierdoor kan op elk moment van de dag genoten worden van het uitzicht in relatie tot de zon en privacy. Deze terrassen zijn al dan niet overdekt, verdiept of verscholen, naargelang de relatie met de omgeving en de functie achter de gevel in de woning. De ruimte tussen de drie bouwvolumes heeft meerwaarde gekregen door ze wat meer naar elkaar te ‘laten groeien’. De kleine woning heeft bijvoorbeeld een wintertuin / serre gekregen die uitkomt op deze tussen ruimte. Daarnaast is het parkeren verplaatst naar de achterkant. Dit wordt aan het oog onttrokken. Hier door ontstaat er als het ware een binnenplaats. Deze kan functioneel gebruikt worden voor het ‘samen komen’.

Om het geheel verbindend te laten zijn, zijn er een aantal ingrepen gedaan ten aanzien van de bouwvolumes. Dit omhelst vooral het aanpassen van de dakkappelen, de dakranden, de materialisering en het kleurgebruik. De afstemming op de omgeving, de verduurzaming en het verbeteren van de architectuur gaan hand in hand. Ze stimuleren elkaar. De verduurzaming zal op een ecologische manier gebeuren. De bebouwing wordt optimaal geïsoleerd met houtvezelisolatie. Deze wordt vervolgens afgewerkt met stucwerk, natuursteen of verduurzaamd inlands hout. Deze materialen en kleuren verbinden de bebouwing met de omgeving en versterken de natuurlijke uitstraling. De bebouwing krijgt hierdoor een robuust karakter. De nieuwe kozijnen en dakranden zorgen daar en tegen weer voor een subtiele ondertoon. Deze worden rood/bruin en geven de bebouwing een frisse en verbindende uitstraling.

Uiteindelijk zal de woning zich voegen in de omgeving en toch zijn eigen karakter behouden. Hierdoor zullen ze elkaar versterken zowel optisch als in beleving: een harmonisch geheel.

Extra informatie

  • TypeWoning particulier
  • StatusIn ontwerp
  • Partijen
  • ProjectteamlidHuub van Laarhoven & Nick van Dijke

Media