Alpacas Zeelandia Aagtekerke

AANLEIDING EN DOEL

In 2020 wordt daarvoor de Stichting Alpaca Rescue Nederland in het leven geroepen. Stichting Alpaca Rescue Nederland zet zich in voor de opvang van verwaarloosde, zieke en mishandelde alpaca’s uit Nederland en sporadisch ook uit België. Daarnaast worden er alpaca’s die wegens omstandigheden weg moeten opgevangen. Een warm (tijdelijk) thuis. Alle alpaca’s doorlopen een op het dier afgestemd (herstel) traject waarin ze geresocialiseerd en gezond gemaakt worden. Het uiteindelijke doel is dan ook herplaatsing. Hiervoor worden nieuwe adressen bezocht en gekeurd, nieuwe eigenaren getraind en begeleid. De stichting draagt zorg voor een goed vervolg voor zowel alpaca’s als nieuwe eigenaren. Anno maart 2023 zijn er 74 alpaca’s in opvang en is er een wachtlijst. Stichting Alpaca Rescue Nederland heeft het CBF keurmerk ontvangen, is Anbi gecertificeerd en erkend Dierenlot Beneficiant.

In de huidige situatie is een groot deel van de benodigde grond niet in eigendom. Deze grond wordt gehuurd. Hierdoor is continuïteit van de Rescue in de toekomst onzeker. Daarnaast bevindt de drie hectare gehuurde grond zich aan de overkant van de Perlaatweg. Zodoende wordt er twee keer per dag overgestoken met ruim 80 alpaca’s. Dit gebeurt in twee groepen. Het oversteken wordt begeleid door twee personen die het verkeer twee minuten stil leggen, zodat met behulp van twee anderen personen, de alpaca’s snel en veilig kunnen oversteken. Dit gebeurt zodoende vier keer op een dag. Naast de weidegang zijn er ook beperkingen in de binnenhuisvesting van de dieren. De stalcapaciteit is te beperkt om aan de vraag te kunnen voldoen. Hierdoor kunnen niet alle dieren worden openomen, ook al hebben ze wel dringend hulp nodig. Zo ontstaat de wachtlijst. Sommige van deze dieren halen de opvang hierdoor niet meer. Een wachtlijst is erg onwenselijk. Daarnaast groeit de behoefte aan bijvoorbeeld een steriele behandelkamer, een goed ingerichte en ergonomische microscopie kamer, een wasplaats om de dieren met zeewater te kunnen wassen en te baden en een goede voeropslag om (voor grote hoeveelheden ) te kunnen inkopen. Door de crisis rondom Oekraïne, de gevolgen in productie en schaarste in grondstoffen is voer en medicatie soms onregelmatig beschikbaar en fluctueren de prijzen enorm. De inkoop (en opslag) van grotere hoeveelheden zorgt voor economische voordelen.

In de afgelopen jaren is duidelijk geworden hoeveel de onderneming aansluit bij de wensen van de moderne, rustzoekende en natuur liefhebbende toerist in Zeeland. Het kamperen tussen en bij de dieren, het wandelen door de prachtige Walcherse natuur en de bewustwording en belang van de opvang van zieke en verwaarloosde alpaca’s is een grote trekpleister. Dit concept kan beter en inclusiever worden opgezet wanneer er een goede locatie zich aandient. Het doel is streven naar een zelfvoorzienend plan, met een circulaire bouw die opgaat in het omringende landschap. Hierbij willen we gebruik maken van duurzame bouwmaterialen en oplossingen. Het totaal zal een duidelijk ecologisch en organisch karakter krijgen met een algeheel welbevinden voor de mens, de dieren en de omringende natuur. Om de Rescue goed vorm te geven en deze manier van bouwen en ontwikkelen volgens de nieuwste inzichten mogelijk te maken, is een economische pijler van toerisme en dagrecreatie een must / uitkomst. Een landschapscamping van 20 plekken, 5 vakantiewoningen en een theetuin met boerderijwinkel waar de eigen alpaca producten en nevenproducten verkocht kunnen worden zijn hier enkele voorbeelden van. Het mooie hiervan is dat verschillende lagen samen komen en elkaar versterken in dit plan zoals toerisme, maatschappelijk relevantie, dierenlot, educatie, duurzaamheid, landschappelijke inpassing, biodiversiteit en lokaliteit.
HET NIEUWE ONTWERP

De situatie bestaat duidelijk uit drie clustergebieden van functies en bebouwingen. De clustergebieden zijn ingepakt met groen waar nodig. Dit zijn knotbomen met kleine groepen struiken. De toegang van het gebied vindt plaats in het midden van de Hollandseweg, mede doordat hier het fietsnetwerk overheen gaat. De toegang heeft een open en uitnodigende structuur. Hier zal dan ook geen slagboom staan. Bezoekers kunnen meteen doorrijden naar de parkeerplaats en vervolgens zich aanmelden bij het theehuis. Hier bevindt zich het welkomstpunt met balie. Langs de parkeerzone zijn de opstelplaatsen voor campers gesitueerd. De hoofdroute loopt van de ingang langs het theehuis met theetuin, de parkeerplekken en camperplaatsen naar de vakantiewoningen en
camping. In het midden van de camping vindt men het toiletgebouw. Hier kan gekeerd worden met de auto. Vanuit de hoofdroute splits een bijroute zich af vanaf de parkeerplekken naar de alpacastal. Het terrein is opgedeeld in tien weides voor de alpaca’s. Hier tussendoor loopt een wandel / belevingsroute. Deze rolstoelvriendelijke route verbindt de verschillende functie en weides. Op deze route bevinden zich een vijftal picknick plaatsen beschut tegen de wind. Op strategische plaatsen wordt de route ingepakt met solitaire bomen en struiken. In elke weide komt een wadi waarbij de randen bestaan uit rietkragen. Nabij het wandelpad is een overkapping waar men contact kan maken met de alpaca’s. Op de verschillende weides kan tevens gewisseld worden met het plaatsen van alpaca’s of het verbouwen van gewassen.

DEEL 1 (ENTREE)
De hoofdtoegang is gesitueerd vanuit de Hollandseweg. Het gebied is vrij toegankelijk er zullen geen slagbomen of iets dergelijks bij de ingang komen. Zodoende is er geen parkeerstrook nodig voor mensen die komen inchecken voor de camping of de vakantiewoningen. Bezoekers kunnen gelijk door rijden naar de parkeerplaats. Hier is plek voor zo’n 80 auto’s waaronder er een aantal een laadpaal hebben. In het midden is er een kippenwei. De hoofdroute volgt het parkeerterrein en steekt door naar de camping. Tegenover de parkeerplaats zijn er tien camperplaatsen. Deze staan zodoende in de buurt van de toegang van het gebied. Doorgaan staan de campers er maar één a twee nachten. De bijroute maakt een bocht rond de parkeerplaats en loopt richting de alpacastal met woonhuis. Door de weg rechts en het theehuis links te leggen blijft het plein met theehuis een rustig gebied.

HET THEEHUIS
Het gebouw is gericht naar de ingang van het terrein. Het nodigt bezoekers / vreemden uit om eens binnen een kijkje te nemen. Anderzijds omsluit het gebouw de theetuin. Het gebouw bevindt zich op een wat groter plein. Hier kan in de zon gezeten worden en kunnen fietsen gestald worden. De theetuin zoekt daar en tegen verbinding met de waterloop en de natuur. Rond het plein staan bomen waardoor er schaduw ontstaat en het gebied omkaderd is. In het theehuis is een zitruimte , keuken, toiletten en welkomstbalie. Een deel van deze ruimte is bestemd voor de verkoop van eigen producten.

DEEL 2 (RECREATIE)
Het terrein voor de camping is ruims opgezet, zodat er veel groen en rust aanwezig is tussen de plaatsen. De camping plaatsen zijn gegroepeerd rond een middel punt. Samen vormen ze een cluster. Op de camping bevinden zich speelplekken, rustige zitplekken en wandelpaden. In het midden staat het toiletgebouw met zes douches, toiletten en wastafels. De hoofdroute loopt tot aan dit gebouw.

VAKANTIEWONINGEN
Er zijn vijf vakantiewoningen aan het begin van het campinggebied. Deze zijn richting het landschap gericht. Dit zijn vakantiewoningen met vier slaapkamers, een ruime woonkamer met open keuken, twee badkamers en benodigde bijruimtes.

DEEL 3 (WOONHUIS EN STAL)
De architectuur bestaat uit een reeks begeleidende vormen, die deelgebieden creëren. Hierdoor wordt verschil gemaakt tussen de grote en kleine schaal in het plan. De alpacastal en privéwoning vormen samen een van de belangrijkste connectie in het plan. De uitloopweides van de alpacaboxen loopt tot aan de binnenplaats van de woning. De vormen gaan met elkaar de verbinding aan en er ontstaat een harmonieuze samensmelting. Bijgelegen bevindt zich de werktuigberging met garage. Deze omsluit het deelgebied en creëert een plein voor de toegang in het gebied. Op de kop is de entree voor de stal. Om het gebied worden de gebouwen ingepakt met strategisch groen, lage struiken, ranke boomrijen en solitaire bomen. De structuur van de gebouwen straalt eenvoud uit en is robuust. Dit worden gebouwen van ecologisch materialen met een zo’n laag mogelijke footprint.

STAL
De stal kan gesplitst worden in een vijftal delen. Op de begane grond zijn er tien boxen voor zo’n zes a acht alpaca’s die uitloopmogelijkheden hebben naar de zandpaddock tussen stallen en woning. Aan de andere kant loopt de voergang die de overige functies en paddocks splitst. Er zijn twee grote paddocks gecentreerd in het midden van het gebouw. Op de twee uiteinden bevinden zich de bijfuncties zoals de voeropslag, hospitaal, omkleedkamer, voerkeuken, gereedschap opslag, etc. Tussen de twee paddocks is een grote trap die de bezoeker naar de 1e verdieping leidt. In het gebouw bevinden zich naast deze trap nog twee trappen als vluchtroute. Op de 1e verdieping wordt bovengekomen in de foyer met kantine. Vanuit hier is er uitzicht over de paddocks. Op deze verdieping zijn tevens de kantoren, bergingen en keuken gesitueerd.

WOONHUIS
Het woonhuis bestaat uit twee delen met in het midden een zwemvijver. Vanuit elke ruimte kan er verbinding gemaakt worden met de alpaca’s. De ruimtes zijn tweeledig ze kijken uit over het landschap richting de entree van het terrein en richting de stal. De vormgeving en materialiseren sluit aan bij de stal.


 

Extra informatie

  • TypeParticuliere onderneming
  • SatusIn ontwerp
  • Partijen
  • ProjectteamlidHuub van Laarhoven & Nick van Dijke

Media