Gilze, 2021

16 Natuurinclusieve Rijwoningen, Gilze

Situering
De 16 woningen vormen een belangrijke schakel tussen de vernieuwde Alphenseweg, de heuvel, het Nonnenpad en de nieuwe basisschool. Het bouwlint vanuit de Alphensweg wordt opnieuw verbonden. Door de drie elementen, het Nonnenpad, het bouwblok en het parkeren een buiging te geven ontstaat er een verfraaiing met een geheel eigen karakter. Dit geeft een verbijzondering aan de Alphenseweg, het schoolplein en de woningen. De kwaliteiten van het plan bevinden zich in de grenzen en vlakken. Deze vloeien in elkaar over zodat er ruimtes voor speel-, parkeer-, ontmoet-, en groenfuncties ontstaan. De voortuinen van de woningen zijn bestemd als overgangsgebied naar de straat en het plein. Dit fungeert als een stadstuin. Het bestaande Nonnenpad loopt achter de woningen door en creëert een ‘knip’ in het bouwblok. Deze krijgt een extra accent door een ruwe gemetselde tuinmuur met hergebruikte straatstenen. Deze muur loopt over in de kopwoningen. Het pad geeft ook toegang tot de tuinen en de buitenbergingen van de woningen. De achtertuinen zijn gericht op het zuiden en westen, terwijl de voorkant gericht is richting het noorden en oosten. Parkeren vindt plaats tussen de woningen en het schoolplein. .

Woningen
De woningen hebben smalle beukmaat en zijn diep. Hierdoor heeft de plattegrond altijd twee sferen, gericht naar activiteit (het schoolplein) of de rust (de tuin). De 16 woningen zijn uitermate geschikt om te fungeren als familiewoningen met karakter. Naast wonen moet er ruimte zijn voor werken, spelen en logeren. Een woning van 3 lagen heeft per verdieping een andere functie. Wonen op de begane grond aan de tuin, slapen op de meer gesloten tweede verdieping en logeren, spelen of werken op de flexibele 2e verdieping. De 2e verdieping bestaat uit een asymmetrische kap. Hierdoor ontstaat er veel dakoppervlak op het zuiden, dit zal gevuld worden met zonnepanelen. Op de noordzijde komt een stijl dakvlak, hieronder is de flexibele ruimte gesitueerd met veel daglicht. De voorzijde van de woning heeft kleine ramen, enerzijds voor het geluid van het schoolplein, anderzijds voor het verlies aan warmte op de noordzijde. De zuidzijde heeft daarentegen veel glas zodat de warmte naar binnenkomt. De entree van de woning krijgt een extra accent door de luifel boven de voordeur. Deze zorgt voor het ‘droog binnen komen’. Ten slotte is de voordeur een boerendeur. Deze deur heeft 2 draaiende delen. Samen met de luifel en het overgangsgebied van de voortuin zorgt dit voor meer sociale verbinding met de buren en buurtgenoten. De harde grens van privé naar publiek wordt versoepeld.
Gezond wonen
Naast de situatie en de bouwblokken zelf dragen materiaalgebruik, architectonische kwaliteit en installaties ook erg bij aan het fijn wonen. De doelstelling is om een natuurinclusieve woonomgeving te maken. De natuur heeft bij “gezond bouwen” een belangrijke bindende en helende functie. Ten eerste zal De groene loper zal van het buitengebied tot aan ‘De Heuvel’ reiken. Waarbij de groene loper uitmondt in een groot groen open gebied, midden in het centrum. Het casco van de woningen bestaat uit hout en clt. De afwerking bestaat uit houten delen met een stevige gemetselde plint. Er is gekozen voor een speels uiterlijk waarbij de hoogte van de plint varieert en de houten delen verticaal en horizontaal worden aangebracht. Daarnaast bestaat de woning uit zachte natuurtinten met tonen van geel, oranje, bruin en rood. Het groen uit de omgeving kleurt hier goed bij. Het dak aan de noordzijde wordt bekleed met natuursteen leien en geeft een luxueuze uitstraling. In de gevel worden nestkasten geplaatst voor zowel vogels als vleermuizen. Ten slotte wordt er gebruik gemaakt van een luchtwarmtepomp, WTW installatie, zonnepanelen en vloerverwarming. Deze leefomgeving zal harmoniserend werken door gebruik van natuurlijke materialen, kleurgebruik, de toetreding van zon- en daglicht, sociale verbinding, privacy en glooiende vormgeving.

Extra informatie

  • TypeSeriematige woningbouw
  • StatusBouwaanvraag
  • AannemerBouwgroep Moonen
  • ProjectteamlidHuub van Laarhoven, Nick van Dijke

Media