2017

Kleine ecologische woning

Deze kleine ecologische betaalbare woning bestaat uit 6 identieke cirkels. Deze cirkels vormen samen een bloem. Door de middelste cirkel wat hoger te leggen, komt er veel zonlicht van boven binnen in de ruimtes. Dit gebouw zit qua grootte tussen een tiny house en een normale woning in. Voor sommige mensen is een Tiny house net wat aan de krappe kant en een normale woning te duur. Dan is deze kleine ecologische betaalbare woning de oplossing. De plattegrond is nu volgens onze visie ingericht, deze kan aangepast worden naar de wensen van de toekomstige gebruiker.

De woning wordt optimaal geplaatst ten opzichte van de zon, zodat er optimaal gebruik gemaakt kan worden van passieve energie. Hiernaast is de woning optimaal geïsoleerd; de wanden met kalkhennep, de vloer met schelpen en het dak met een houtvezelplaat. Ten slotte kan de woning zelfvoorzienend zijn, echter brengt dit wel prijzige installaties met zich mee (zonnepanelen, collectoren, warmte terugwinningsystemen, helofytenfilter, composttoilet, regenwateropvang, warmtepomp, etc.). Door het gebouw op het gebied van de detailleringen zo simpel mogelijk te houden en geen duren elementen (daklichten, dure keuken, etc.) te gebruiken worden de kosten gedrukt en ontstaat er een betaalbare woning.

De wanden worden afgewerkt met een kalkstuc en een bakstenen plint. De afwerking van de vloer bestaat uit een dekvloer van kalk. De binnenwanden kunnen afgewerkt worden met een leem- of kalkstuc en de dragende elementen bestaan uit inlands hout. Het dak wordt afgewerkt met een groen- of pannendak en de dakrand van gemodificeerd inlands hout. Ten slotte bestaan de kozijnen, ramen en deuren uit Accoya hout met eventueel triple glas.

Kortom een GEZONDE, ecologische en betaalbare woning!

Extra informatie

  • Type:Kleine woning
  • Status: Ontwerpfase
  • Projectteamlid:Nick van Dijke, Daan Donkers

Media