Helenaveen, 2012

Herberg Panta Rhei

Het plan voor de nieuwbouw van Herberg Panta Rhei in Helenaveen is onderdeel van de vernieuwende visie van initiatiefneemster Marion van den Waardenberg (Bureau voor Gezondheidsontwikkeling) op het verlenen van begeleiding en zorg aan mensen met een (lichte) vorm van dementie en de bijbehorende begeleiding / training van familieleden. Van Laarhoven Combinatie Architecten maakten op basis van deze visie en gemeenschappelijke idealen over gezond en duurzaam leven een structuurontwerp voor de nieuwbouw van de herberg en een woning op een mooie locatie nabij Helenaveen (Gemeente Deurne).
Centraal in het ontwerp staat de relatie tussen mens en natuur. Dit is terug te vinden in de inrichting van het terrein waarin wandelroutes de diverse plekken met elkaar verbinden. Dit biedt bewegingsvrijheid voor iedereen en geeft de mogelijkheid voor verschillende ervaringen met de natuur. Diverse plantensoorten, waterelementen, een kruidentuin, een moestuin en verschillende fruitbomen zorgen voor een gevarieerd en interactief landschap.

De architectuur kenmerkt zich door gebruik van natuurlijke kleuren en materialen. Door de organische vormen en de toepassing van vegetatiedaken worden de gebouwen opgenomen in het landschap. Door toepassing van ecologische en hernieuwbare materialen worden natuurlijke kringlopen zo veel mogelijk gesloten. Hiervoor worden bij voorkeur lokale materialen ingezet, waardoor een binding ontstaat met de directe omgeving. Architectuur wordt letterlijk onderdeel van de natuur. Aspecten als vormgeving, materiaalgebruik, daglicht en een goede warmte- en vochthuishouding zorgen voor een binnenklimaat dat de gezondheid van haar bewoners bevorderd. De gebouwen voorzien in de eigen behoefte aan water en energie. Regenwater wordt opgevangen en gefilterd op eigen terrein in een natuurlijk helofytenfilter van moerasplanten. Gebruik van bodemwarmte en zonne-energie dragen bij aan de sluiten van de CO2 kringloop.

Extra informatie

  • Type:Utiliteitsbouw
  • Status:Ontwerp

Media