De Gouden Piramide 2022

Gisteren zijn wij samen met het Ecodorp Boekel bij de uitreiking van de Gouden Piramide 2022 in Den Haag geweest. De jury onder leiding van Rijksbouwmeester Francesco Veenstra heeft vijf opdrachtgevers genomineerd voor de prijs. Ons project Het Ecodorp Boekel hoorde bij deze vijf genomineerde projecten. De Gouden Piramide is een rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap in de architectuur en gebiedsontwikkeling. In mei en juni 2022 bezocht de jury de vijf genomineerde opdrachtgevers.

Ecodorp Boekel is een particulier initiatief dat leidde tot een woonbuurt die in elk opzicht duurzaam is. Ecodorp Boekel draagt oplossingen aan voor alle Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. De gebiedsontwikkeling is klimaatpositief, klimaatbestendig, natuurinclusief en volledig circulair. Zo is cementhoudend beton vermeden en slaat een innovatieve basaltaccu de warmte op van 600 zonnepanelen. Alle 36 huishoudens hadden een grote inbreng in het ontwerp- en bouwproces en besteden nog steeds enkele dagen per week aan de buurtontwikkeling.

De beste inzendingen van de Gouden Piramide worden getoond en beschreven in het boek ‘Toewijding en daadkracht’, kosteloos te bestellen en te downloaden via de website van de Gouden Piramide. Hier kunt u ook een documentaire over de vijf genomineerde opdrachtgevers vinden. Via deze link alleen het deel over het ecodorp uit het boek

Jammer genoeg hebben we de prijs niet gewonnen. Maar het heeft wel geresulteerd in een prachtige film. Enerzijds over het initiatief anderzijds over onze visie als architectenbureau. Kijk voor meer informatie over het ecodorp Boekel op onze projectpagina of op de site van het ecodorp Boekel.