Huub van Laarhoven

Architect / Directeur

Biografie

Huub van Laarhoven (1951) is al meer dan 50 jaar op de bouwplaats te vinden. Als kind al was ik vrijwel altijd buiten; hutten bouwen in het bos, dammetjes leggen in slootjes. Later door het werken in de (moes) tuin en het doorkruisen van het landschap op de racefiets. Op mijn 10 e mocht ik in mijn vakantie met mijn vader, een zeer goed timmerman, de bouwplaats op. Door de heimwee naar die vakantie op de bouwplaats werd ik timmerman. Via MTS en HTS begon ik op mijn 22 e als architect en studeerde deeltijd aan de TU in Delft in 1985 af in architectuur, landschap en stedenbouw. In die tussentijd verloor ik mijn vrouw op een fietstocht. Een dronken automobilist schepte haar en einde leven. Na vele jaren zoeken bracht me dit bij ego loos, dienstbaar en intuïtief werken.

Door het bos, mijn studie en het leven heb ik als ontwerper een geheel eigen stijl ontwikkeld die voortkomt uit mijn band met de natuur. In de basis is de mens onderdeel van de natuur. Wanneer hij uit balans is door stress, emoties, of teveel in zijn hoofd terechtgekomen is door het opgroeien in een van de natuur vervreemde samenleving, kan het contact met de natuur hem weer “genezen”. Ook de leefomgeving kan harmoniserend werken door gebruik te maken van natuurlijke materialen, toepassing van kleur en geur, de toetreding van zon- en daglicht, glooiende vormen etc.

Woon- en leefruimtes die appelleren aan een tijdloos gevoel van thuiskomen is mijn uitgangspunt bij ontwerpen. Ik put inspiratie uit vormen die in de natuur voorhanden zijn. Het gaat bij het ontwerpen niet om de vorm; maar veel meer om het creëren van een woonomgeving die de aardse realiteit naar een subtieler niveau transformeert.

Achtergrond

• L.T.S.
• U.T.S.
• H.T.S.
• TH Delft, architectuur, stedenbouw en landschap (afgerond 1983)
• Aannemersopleiding (afgerond 1987)

Lid BNA
Lid VIBA

false