Duurzaam Installatiebegruik

Duurzaam installatiebegruik

We moeten onze bouwwerken steeds beter isoleren om de energieconsumptie tegen te gaan. Het nadeel hiervan is dat er vochtophopingen ont­staan in het isolatiemateriaal en de constructie. Dit kan vervolgens leiden tot een rottingsproces. Er zullen dus voorzieningen moeten getroffen worden om dit tegen te gaan of materialen gebruikt moeten worden die hier tegen kunnen.

Dampdicht en dampopen

In het geval van dampdicht bouwen worden alle bouwelementen ingepakt met folies (dampdichte en damp­doorlatende folie). Van Laarhoven Architecten is er van overtuigd dat dampdicht bouwen ongezond is. Vergelijk dampdicht bouwen met een regenjas die je aantrekt en gaat hardlopen of fietsen. In een mum van tijd blaas je jezelf ‘op’ door­dat de regenjas niet ‘ademt’. Het houdt de warmte en het vocht vast. Hierdoor ontstaat er een onbehagelijk gevoel. In feiten gebeurt er hetzelfde bij een dampdicht gebouw.

De oplossing hiervoor is een geavan­ceerd en prijzig systeem aanschaffen die de damp afvoert. Een bijkomstig nadeel hiervan is dat het ook de warmte afvoert. Dit kan opgelost worden door nog een extra prijzig systeem aan te schaffen namelijk een warmte terugwinningssysteem. Deze systemen zijn zeer onderhoudsgevoelig, bij een vervuilde filter werkt het systeem niet optimaal en leeft men in een ongezonde en onbehagelijke woonomgeving.

Naast dit com­fort- en gezondheidsprobleem bestaan deze folies uit milieuonvriendelijke materialen, zoals kunststoffen vervaardigd uit fossiele brandstoffen. Waarom al deze voorzieningen treffen als je ook zonder kunt; namelijk dampopen bouwen. Hernieuwbare/natuurlijke materialen lenen zich vaak het beste om toe te passen binnen een dampopen concept.

Dit komt doordat deze materialen vocht kunnen bufferen en daarbij niet hun isolerende werking verliezen. Hierdoor zijn de dampremmende en -doorlatende folies overbodig. De bouwelementen ‘ademen’ waardoor de elementen op een natuurlijke wijze vocht/damp opnemen en weer afstaan. Die bijzondere eigenschap biedt bijvoorbeeld tijdens koudere weersomstandigheden extra zekerheid tegen bouwschade door vochttransport. Bij warmer weer kan het opgeslagen vocht in de isolatie gebruikt worden als buffer tegen opwarming van de constructie, en daarmee indirect oververhitting voorkomen. Verdamping van dit vocht onttrekt immers warmte aan de constructie, waardoor de warmte minder snel naar binnen geleid wordt. Een bijkomend voordeel is dat er meestal volstaan kan worden met een natuurlijk ventilatiesysteem. Deze manier van bouwen levert een zeer gezond binnen- en buitenklimaat op. Een aantal isolatie mogelijk­heden die zich uitstekend lenen voor dampopen bouwen zijn: hennep, houtvezel, papiervlokken (cellulose), stro, kurk en schelpen.

Efficiënt installatiegebruik

Naast deze filosofie over dampopen bouwen is het natuurlijk zaak om een zo energiezuinig mogelijk gebouw te onwerpen. Allereerst moet de isolatiewaarde en kierdichting optimaal zijn. Hierdoor wordt er zo min mogelijk warmte verloren. De benodigde warmte, elektra, water, etc. moet duurzaam opgewekt worden. Door bijvoorbeeld; een warmtepomp, zonnecollectoren, zonnepanelen, regenwateropvang, serre, etc.

Het realiseren van een energiezuinige woning of gebouw vraagt om een integraal ontwerp waarbij in een vroeg stadium de verschillende kringlopen bij elkaar gebracht worden. Goede architectuur kan er voor zorgen dat deze aspecten elkaar versterken zodat een compromisloos, slim gebouw ontstaat. Van Laarhoven Combinatie Architecten heeft een brede kennis van deze verschillende aspecten en schakelt vroeg in het ontwerpproces diverse adviseurs in om gezamenlijk tot een totaalontwerp te komen. Kostenbeheersing is hierbij vanzelfsprekend een van die belangrijke aspecten.

false
false
false
false