Gezond bouwen = dampopen

In de bouwtechniek kan er op twee manieren gebouwd worden, namelijk; dampdicht en dampopen. Deze twee methodes van bouwen hebben vooral betrekking op de isolatie. We moeten onze bouwwerken steeds beter isoleren om de energieconsumptie tegen te gaan. Het nadeel hiervan is dat er vochtophopingen ontstaan in het isolatiemateriaal en de constructie. Dit kan vervolgens leiden tot een rottingsproces. Er zullen dus voorzieningen moeten getroffen worden om dit tegen te gaan of materialen gebruikt moeten worden die hier tegen kunnen.

In het geval van dampdicht bouwen worden alle bouwelementen ingepakt met folies (dampdichte en dampdoorlatende folie). Deze folies verkomen dat er vochtophoping ontstaat op materialen die weg kunnen rotten, zoals bijvoorbeeld hout of isolatiemateriaal. luchtdicht bouwen is daarentegen iets anders als dampdicht bouwen, luchtdichtheid gaat vooral over de aansluitingen van verschillende bouwelementen. Van Laarhoven Architecten is er van overtuigd dat dampdicht bouwen ongezond is. Vergelijk dampdicht bouwen met een regenjas die je aantrekt en gaat hardlopen of fietsen. In een mum van tijd blaas je jezelf ‘op’ doordat de regenjas niet ‘ademt’. Het houdt de warmte en het vocht vast. Hierdoor ontstaat er een onbehagelijk gevoel. In feiten gebeurt er hetzelfde bij een dampdicht gebouw. De oplossing hiervoor is een geavanceerd en prijzig systeem aanschaffen die de damp afvoert. Een bijkomstig nadeel hiervan is dat het ook de warmte afvoert. Dit kan opgelost worden door nog een extra prijzig systeem aan te schaffen namelijk een warmte terugwinsysteem. Deze systemen zijn zeer onderhoudsgevoelig, bij een vervuilde filter werkt het systeem niet optimaal en leeft men in een ongezonde en onbehagelijke woonomgeving. Naast dit comfort- en gezondheidsprobleem bestaan deze folies uit milieuonvriendelijke materialen, zoals kunststoffen vervaardigd uit fossiele brandstoffen. Waarom al deze voorziening treffen als je ook zonder kunt; namelijk dampopen bouwen.

Hernieuwbare/natuurlijke materialen lenen zich vaak het beste om toe te passen binnen een dampopen concept. Dit komt doordat deze materialen vocht kunnen bufferen en daarbij niet hun isolerende werking verliezen. Hierdoor zijn de dampremmende en -doorlatende folies overbodig. De bouwelementen ‘ademen’ waardoor de elementen op een natuurlijke wijze vocht/damp opnemen en weer afstaan. Die bijzondere eigenschap biedt bijvoorbeeld tijdens koudere weersomstandigheden extra zekerheid tegen bouwschade door vochttransport. Bij warmer weer kan het opgeslagen vocht in de isolatie gebruikt worden als buffer tegen opwarming van de constructie, en daarmee indirect oververhitting voorkomen. Verdamping van dit vocht onttrekt immers warmte aan de constructie, waardoor de warmte minder snel naar binnen geleid wordt. Een bijkomend voordeel is dat er meestal volstaan kan worden met een natuurlijk ventilatiesysteem. Deze manier van bouwen levert een zeer gezond binnen- en buitenklimaat op. Een aantal isolatie mogelijkheden die zich uitstekend lenen voor dampopen bouwen zijn: hennep, houtvezel, papiervlokken (cellulose), stro, kurk en schelpen.

Een gezonde woonomgeving of zelfs gezond makende woonomgevingen kies voor Van Laarhoven Combinatie Architecten!